Nem lehet azt mondani, hogy amennyiben Kecske-hegy mészkőfalai eltűnnének, akkor egyszerre hördülne fel az UNESCO világörökségi osztálya és a Föld sziklamászóinak legjava. A Kecske-hegyi kőfejtő ugyanis se nem szép, se nem magas, nem különös a szikla sem, már ha leszámítjuk azt a tulajdonságát, hogy folyamatosan törik, és szezon elején mindig kicsit máshogy néz ki, mint az előző évben. Meg az azt megelőző harminc évben.

Kecske-hegy mégis különleges hely, pont emiatt a harminc év miatt, amely során Budapest és környéke minden mászója felbukkant már itt legalább egyszer. De szezon idején inkább heti kétszer, délután hatkor, kötelet ki hoz, én nem otthonról jövök, de legközelebb esküszöm.

A hely történelmén sokáig lehetne merengeni, megemlítve a legendás és azóta szerencsére divatból kikopott szólózásokat, a hétköznap délutáni szériázásokat, a spontán bulikat és az állatvilág szerelmesei számára oly kedves nyári szúnyoginváziót. Ezt a mások számára nyilván érdektelen, 15 méter körüli sziklafalat graffitizte össze a múlt héten a GEP Crew, alapjaiban változtatva meg a hely hangulatát. Az eddig naturális szikla hirtelen egy aluljáró hangulatát árasztotta.

Szerencsére nem kellett megbirkóznom az akasztják a hóhért jelenséggel. Hiába tartozom a graffiti hívei közé, a műfajt azért szeretem, mert a firkák reflektálnak a környezetükre, az elidegenedett városi térre. Itt meg ugye sem város, sem elidegenedés, sem reflexió. Az már már kérdés, hogy a sziklára felfújt tagek nem tartoznak a graffitizés kiemelkedő teljesítményei közé.

A GEP Crew-ról annyit sikerült kideríteni, hogy 3-5 éve működnek, budaiak, és eddig főleg BKV-járművek beborításával foglalkoztak. Valószínűleg villamosnak nézték a sárga mészkőfalat. (Itt látható egyikük munka közben >>>

A történet happy enddel zárult egyelőre, mert az eset után nem sokkal a budapesti mászók önszerveződő csoportja kefékkel és vízzel leszedte a cuccot. Az eset nem is végződhetett volna másképp, a Kecske-hegy példája azt mutatja, hogy a sziklamászók ragaszkodnak a helyeikhez. Kecske-hegy ellen nagyjából  tíz éve intézték az utolsó támadást. Akkor egy cég egy méter magasságban két kőfalat cementezett a természetes sziklafalra merőlegesen, elvileg azért, hogy így támasszák meg a további 14 métert magasodó, és amúgy összességében szilárd tömböt. Gyakorlatilag meg nyilván azért, mert az önkormányzat veszélymentesítés címén tudott nagy pénzeket kifizetni valami baráti cégnek. 

A mászók akkor szétverték a sziklafalat, a cég újra felépítette, lebetonozta, amit a mászók hetek alatt megint szétvertek, hogy mászhatók legyenek az évtizedes utak. A cég harmadszorra nem vágott bele. Erre fogom megkérni a GEP Crew tagjait, akikkel reményeim szerint hamarosan találkozhatok is.

A bejegyzés trackback címe:

https://felmaszom.blog.hu/api/trackback/id/tr912751670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Felmászom

De ki viszi fel a kötelet? Sziklamászás, nagyfalazás, mixmászás, alpinizmus.

Friss topikok

Linkblog

süti beállítások módosítása