A Piolets d’Or a hegymászás legrangosabb díja, sokat változott az elmúlt években. 2007-ben nagy kedvencem Marko Prezelj visszautasította a díjat és bájosan esetlen beszédben ecsetelte, hogy a hegymászásnak pont nem arról a versenyzésről kéne szólnia, amit ez a díj pedig erősít. 2008-ban nem is adták ki a díjat és átszervezték az egészet, hogy inkább a jelentős hegymászó teljesítmények nagy ünnepévé alakították a díjátadót. Ez mára már azt jelenti, hogy mind a hat jelölt díjat kapott, mert a Stephen Venables vezette zsűri szerint, mind olyan nagyszerű hegymászó teljesítmény volt, amik között nem lehet különbséget tenni.

piolet2.jpg

A díjazottak mászásai jól mutatják a modern alpinizmus fejlődési irányát. Mind az úgynevezett alpin stílusú magashegyi mászás, amikor előre kiépített táborlánc nélkül, folyamatosan másznak. Az utak többsége a laikus közvélemény számára ismeretlen 6-7 ezres hegyekre vezet. Az egyetlen kivétel Sandy Allan (57) és Rick Allen (59) akik a Mazeno gerincen keresztül érték el a Nanga Parbat csúcsát, először teljesítve ezzel a himalájai hegymászás egyik régi nagy kihívását. 17 évvel ezelőtt már mindketten próbálkoztak ezzel az úttal, de akkor nem sikerült. Most kicsit rápihentek. A képen Rick Allen van kiltben, mellette Sandy Allan zöld mellényben.

Kaptak még egy-egy, a gyakorlatban amúgy nem nagyon használható aranycsákányt:

- Tatsuya Aoki, Yasuhiro Hanatani és Hiroyoshi Manome a nepáli Kyashar (6,770m) megmászásáért
- Mick Fowler és Paul Ramsden az indiai gránittoronyért, a Shiváért (6,142m)
- Dimitrij Golovcsenko, Alexander Lange és Sergej Nilov a Muztagh Tower (7,284m) 17 napos alpin stílusú mászásáért
- Kyle Dempster, Hayden Kennedy és Josh Wharton az Ogre (7,285m) déli oldaláért. A csúcsra csak Dempster és Kennedy jutott fel, Wharton 6900 méterig jutott, és csak a társai segítségével tudott lejönni a monumentális gránittömbről.
- Sébastien Bohin, Didier Jourdain, Sébastien Moatti és Sébastien Ratel az indiai Kamet (7,756m) 2000 méternyi déli falának átmászásáért.

Az életműdíjat a remek Kurt Diemberger kapta.

A bejegyzés trackback címe:

https://felmaszom.blog.hu/api/trackback/id/tr145216032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Felmászom

De ki viszi fel a kötelet? Sziklamászás, nagyfalazás, mixmászás, alpinizmus.

Friss topikok

Linkblog

süti beállítások módosítása