Nehéz tovább titkolni, hogy mindjárt vége a nyárnak, ami elég motiváló erő ahhoz, hogy posztoljak a legideálisabb nyári mászóhelyről, ahol egyetlen nap leforgása alatt lehet sportutakat mászni, deep water solózni, búvárkodni, sülthalat enni és cuki halászfaluban közepes minőségű fagyival andalogni. 

foldesandras: P1000087a (Large)

A Hvar szigeti Sveta Nedelja nevű falutól negyed óra gyaloglásra található vidék különlegessége, hogy a sziklafalak néhány száz méter hosszan a tengerbe zuhannak bele. A falak áthajlanak, a víz pedig 5-10 méter mély, tehát az egész olyan, mintha Szlartibarfaszt tervezte volna a Galaxis Útikalauz Stopposoknak című regényből, direkt deep water solózásra. A gyanút erősítik a fal  szinte kisplasztika megformáltságú fogásai.

A tengerparti mészkősziklákról eddig azt gondoltam, hogy a tenger, a szél és a sós levegő miatt szükségszerűen éles, csipkés fogások alakulnak ki rajtuk. Itt azonban meglepődve tapasztaltam, hogy lekerekített, változatos formájú, kézbarát fogások dominálnak. 

foldesandras: hvar2010 005 (Large)

A kisplasztikák gyártója a szárazföldről megközelíthető falakon bontakozott ki igazán. Némelyik útban nem azért töltött hosszú időt az ember, mert 30-40 méter hosszú volt, hanem mert a vizuálisan érzékeny mászók hosszasan időztek egy-egy remekbe szabott formán.

A hely egyébként magánterület. Egy bizonyos Mirko a tulaj, aki szlovákiából költözött ide, és kérdésünkre titokzatosan csak annyit mondott, hogy korábban üzletember volt. Lehet persze, hogy titokról szó sincs, és Mirko egyszerűen csak szótlan remetévé vált az itt töltött 8 év alatt. Ami érthető lenne, mert a végtelenül nyugodt tengerparti szakaszon nem sok minden történik. Süt a nap, a tenger csapkod, a szél néha fúj, a sziklák pedig magasodnak. Az idilli táj és a magány 8 éve alatt Mirko úgy tűnt, nem csak a beszéddel hagyott fel, hanem a mászással is. 

A falakat ő nittelte ki, ami arra utal, hogy egykor komolyan gondolta a sportot. Az utak legtöbbje 7a-7c körüli, de van egy 8a is. Azért nem hardcore mászóhelyről van szó. Van ugyanis egy kellemes zóna könnyű, igaz kicsit zsíros utakkal, sok 5b-vel, 6a-val. Másrészt az utak némileg fölészámozottak, de ez nyaralásra pont ideális: csodás érzés volt 7b on sight megmászások után ejtőzni a langyos tengervízben. A realitásérzékemet nem sokkal később a korábban ismertetett niemandslandi szikla hozta vissza, de erről a helyszínen még szerencsére mit sem tudtam.

Mirko tehát csak a sziklafal alatti kisházban üldögélt, vagy a tenger feletti sziklán üldögélt, vagy beszedte a 3 eurós belépti díjat azoktól, akik a nittelt falon másztak. A tengerparti heverészés, búvárkodás (izgalmas, sziklás, halaktól hemzsegő tenger), vagy a deep water solo ingyenes, még akkor is, ha az ő területén zajlik.

A pénz egyébként nem sok, ahhoz képest, hogy a nittek rendben vannak, és élvezetes a mászás. Igaz, érződik, hogy a rendelkezésre álló helyen minél több utat akartak építeni, ezért néhol értelmetlenül közel fut egymáshoz néhány. A terület egész évben alkalmas mászásra, akár télen is. Igaz, nincs közel, kompozással együtt több mint 10 óra az út Budapestről. 

Egyesek szerint Mirko nem túl jó fej és pénzéhes, mi azonban ennek ellenkezőjéről szereztünk tapasztalatokat. Szerintünk inkább csak szét van esve a nem túl kötött életmódtól. Mi egyetlen éjszakát töltöttünk a házban, mert már korábban lefoglalták mind a 3-4 szobát. Ez az éjszaka azonban megérte a 30 eurót. Estére egyedül marad az ember, mintha Robinson lenne egy lakatlan szigeten. A szoba egyik falát a sziklafal adja, és reggel csodás mintákat rajzol rá az ablakon besütő nap.

foldesandras: P1000363 (Large)

A mászóhelynek van honlapja, ahol felvehetjük a kapcsolatot Mirkóval, foglalhatunk szállást nála, vagy a segítségével a faluban (nekünk ő szerzett remek apartmant). Másrészt pedig értesülhetünk a Hvar bűneinek mélységéről: valaki 25 kiló kolbászt lopott el egy étteremből, és Mirko mérgében felhívást tett közzé az esetről a honlapján. Mindez pont azelőtt történhetett, hogy végleg felhagyott a honlap frissítésével, úgyhogy a 2008-as eset még mindig a lap tetején virít. Aki tud valamit az esetről, vagy látott gyanús kolbászt Horvátországban, jelezze a szájton található címen. 

A képekre kattintva találtok még néhány további fotót. Készült egy rövid videó a deep water solóról, amit jövő héten posztolok.

A bejegyzés trackback címe:

https://felmaszom.blog.hu/api/trackback/id/tr452189041

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Felmászom

De ki viszi fel a kötelet? Sziklamászás, nagyfalazás, mixmászás, alpinizmus.

Friss topikok

Linkblog

süti beállítások módosítása