Most, hogy Adam Ondra megmászta a La Dura Dura nevű utat, felbolydult a mászóvilág. Az út kétségtelenül a sportmászás fejlődésének egy lépcsőfoka. Már csak azért is, mert Chris Sharmával közös próbálkozásuk és az erről szóló film, mindenkinek érezhetővé tette az út brutális nehézségét. Ondra most bekerült a mainstream médiába is és a Guardian oldalán is megjelent egy korrekt cikk róla.

A kommentekben a brit mászók nem felejtik el megemlíteni, hogy azért ez mégiscsak sportmászás és nem fejezik be a mondatot, de ott bújkál a szájuk sarkán a lefitymáló félmosoly. Náluk ugyanis tiltja a nemzeti etika, hogy sziklán nitteket használjanak és a mászás nehézségének része a biztosítás vagy annak a hiánya. Na erre írja egy valószínűleg szintén szigetországi mászó, hogy elmehetne már az egész nagyon etikus közösség a vérbe, mert az előre befúrt biztosítási pontok tilalma nem szól másról mint a tömegek távol tartásától a mászástól. Szerinte ez egy teljesen idejétmúlt dolog és a nittek hiánya csak gátolja a mászás fejlődését. Még azért egy mondatban legyalázza a helyi mászólegendákat is, mondván, hogy az életüket egy útért kockára tevők nem normális emberek.

ondra.jpg

Nick Bullock, az egykori börtönőr, aki aztán rájött hogy ő inkább főállású hegymászó lenne, felbőszült ezen a kommenten és egész cikkben válaszolt a blogjában

Szerinte egyrészt ez az etika nem csak úgy ki lett találva, hanem az egész mászás lényege ez. Innen indult valamikor még a nittek kitalálása előtt. Hosszú válaszának lényege talán, hogy a mászás messze nem az, aminek kívülről látszik, vagy aminek maguk a mászók először látják. Hosszú évek alatt fedezi fel mindenki, hogy neki személy szerint miről szól és mire kell ez az egész. Ja az utóbbit már csak én mondom, de az biztos, hogy a nittek nagy kérdésének eldöntéséhez nem elég az első 5 év „keményebbek és bátrabbak vagyunk” mint bárki más hozzáállása.

A bejegyzés trackback címe:

https://felmaszom.blog.hu/api/trackback/id/tr245216024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Felmászom

De ki viszi fel a kötelet? Sziklamászás, nagyfalazás, mixmászás, alpinizmus.

Friss topikok

Linkblog

süti beállítások módosítása