A Lélekharang az ország egyik legszebb útja, és nem azért, mert történetesen jó nehéz, X-, hanem mert, ahogy már írtam, a megmászáshoz valójában nem mászótudás kell, hanem Maharishi Mahesh jógi elmélyültsége, Jean-Calude Van Damme harcművészeti tudása és Csisztu Zsuzsa hajlékonysága. A bonyolult koreográfiát nyilvánvalóan több hetes elmélyült agymunka, kísérletezés és kínosan hosszú edzés után találták ki az első mászók.

foldesandras: P1020167

A tűz bizarr ábrákat vetett a falra, a srácok ernyedt tagokkal feküdtek az egész napos mászás után, de szemükkel még mindig a fogások és lépések bizarr hálózatát fürkészték. Jó darabig csak a baglyok huhogása hallatszott, ami elmélyítette az erdőből előszivárgó csendet. Kornél váratlanul szólalt meg: "Sarkalni kell, már rögtön az elején. Csak úgy lehet megcsinálni." "Az túl magasan van, lehetetlen" - vetették közbe néhányan, de aztán újabb ötletek érkeztek, és lázas tervezgetéssel hajnalra összeállt az út megmászásának kungfu-gyakorlat bonyolultságú koreográfiája.

Néhány napig csak arra edzettek, hogy képesek legyenek egy ilyen áthajló falon is megtartani magukat a körömnyi fogásokon. Végül egy kora reggel, nem sokkal a szürkület elmúltával, kihasználva a hűvös kő előnyeit, Kornél ismét elindult az útban. Mint a nyílzáporon lassított felvételen keresztülfutó nindzsa, úgy haladt végig a leküzdhetetlennek tűnő falon.

Mikor a tetejére ért, nem volt örömujjongás, csendesen eresztették le a földre. Hirtelen minden túl egyértelműnek tűnt mindenki számára.

foldesandras: P1020140

Nem történhetett másképp, de azért megkérdeztem a részletekről az út első megmászóját, Ravadits Kornélt. "Nem tudom, nem gondolkoztunk sokat." "De nem volt bonyolult kitalálni a sarkalást az alján, meg aztán feljebb, a nagy párkánynál, és a lépéseket, amikor eljössz jobbra, és..." "Nem, egyértelmű volt, hogy kell csinálni."

"És mennyi idő alatt  raktátok össze?" - kérdeztem egyre csüggedtebben. "Talán a negyedik, ötödik próbálkozásra. Azt hiszem 1993-ban, de lehet hogy 1994-ben volt."

A valóság mindig sokkal unalmasabb.

Itt néhány kép egy tizenévvel későbbi kísérletről, különös tekintettel az első köztes beakasztása körüli bonyodalmakra.

A bejegyzés trackback címe:

https://felmaszom.blog.hu/api/trackback/id/tr782328344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Felmászom

De ki viszi fel a kötelet? Sziklamászás, nagyfalazás, mixmászás, alpinizmus.

Friss topikok

Linkblog

süti beállítások módosítása